FAIRTRADE KERK

Het is zover; de Ontmoetingskerk heeft het certificaat, wij zijn officieel een Fairtrade Kerk geworden.

De heer Jan Odding, voorzitter van Noaberschap, onthulde op 5 mei 2024 de plaquette die daarbij hoort, het zijn van Fairtrade Kerk.
Werkgroep Fairtrade: Adry Bregman en Elly Hendriks

Waarom Certificaat FAIRTRADE KERK

Als kerk geven we structureel meer aandacht aan eerlijke, milieu vriendelijke en duurzame handel. Aan de hand van 3 criteria tonen we als kerk aan dat wij ons inzetten voor een duurzame economische ontwikkeling van mensen in ontwikkelingslanden.

  1. Gebruik van Fairtrade producten. In de kerk worden verschillende Fairtrade producten, waaronder Fairtrade koffie, thee en suiker, gebruikt.
  2. Communicatie over Fairtrade. De kerkgemeenschap brengt Fairtrade onder de aandacht bij haar medewerkers, leden en andere betrokkenen. Via deze website, het Ontmoetingsblad en Nieuwsbrief, publicaties in lokale media of mededelingen.
  3. Actie voor Fairtrade. Met aansprekende activiteiten brengt de kerk Fairtrade onder de aandacht. Zo zorgt de kerk voor nog meer Fairtrade ambassadeurs.

Het label bestaat uit een cirkel en is gebaseerd op het oud chineesteken Taoïstisch Yin Yang cirkel. Het duidt de kosmische dualiteit aan. De tegenstellingen warm-koud of licht-donker naast de aanvullende ervaringswaarden: het een kan niet zonder het andere.

De kleur blauw symboliseert de blauwe lucht en het optimisme.

Het zwart in het midden van de cirkel is de mens die centraal staat en deze wijst omhoog. Dit symboliseert de kracht van de mens.

Het groen symboliseert het gewas. Samen is alles in balans.

Het Fairtrade Keurmerk/logo staat voor “eerlijke handel”. 

Wat is Fairtrade?

Fairtrade zorgt ervoor dat producten onder eerlijke handelsvoorwaarden worden verhandeld met respect voor mens en milieu. Bij Fairtrade worden bijvoorbeeld het recht op vakbonden en het verbod op gedwongen- of kinderarbeid nageleefd. De boeren en producenten ontvangen een eerlijke beloning voor hun werk. Ook zorgt Fairtrade voor langdurige handelsrelaties, zodat de boeren en producenten kunnen investeren in zichzelf, hun familie, en in de gemeenschap waarin zij leven. Daarbij schenken ze bij de keuze voor grondstoffen of productiewijze ook extra aandacht aan het milieu.

Welke producten kunnen Fairtrade zijn?

In Nederland zijn verschillende producten Fairtrade. Je kunt denken aan koffie, thee, wijn, broodbeleg, chocolade, noten, ijs, rijst, vruchtensappen, olie, noedels etc. Naast eten en drinken zijn er nog veel meer producten. Zoals eerlijk katoen, speelgoed, vazen, beelden en tassen.

Meer informatie

Voor meer informatie zie ook de website van Fairtrade NederlandDelen: 


Samenkomsten

Wij komen iedere zondag samen in de Ontmoetingskerk.
U kunt de diensten ook rechtstreeks volgen.
Ga naar 'Diensten' en klik op 'Kijken'.

Adres kerk

Ontmoetingskerk
Kanaalstraat 21
8181 HT Heerde

 

  

0

Je winkelwagen